20D-26J: construint l’alternativa de país i de govern

En Comú Podem s’alça, decididament, com l’alternativa de país necessària i el projecte polític que es convertirà en l’alternativa de govern a Catalunya

En 8 mesos hem viscut dues eleccions generals, hem anat tots i totes dos cops a les urnes per decidir com sortir de la triple crisi que patim des de fa anys.
Els resultats del 20 de desembre i del 26 de juny van deixar clar que el canvi avança, que és inevitable, i les forces del canvi a l’estat espanyol no s’aturen. Encara que el 26J va marcar un ritme més lent del canvi al conjunt de l’estat, però també va refermar la força que tenen les diverses candidatures (Podem, En Comú Podem, A La Valenciana, En Marea i Units Podem Més) de canvi social i democràtic a tot l’estat, amb 71 diputats i més de 5 milions de vots.

A Catalunya consolidem la victòria del canvi:
Els resultats del 26 de juny a Catalunya van certificar la victòria d’En Comú Podem, amb 12 diputats i 848.526 vots.
El 26J va servir per demostrar que En Comú Podem ha vingut per quedar-se, per continuar amb el canvi iniciat a les municipals de fa un any i per canviar Catalunya de dalt a baix.

Les darreres eleccions posen de manifest la consolidació dels Comuns com un projecte de país, amb implantació arreu del territori: En Comú Podem és la força més votada a les 10 ciutats més gran de Catalunya i a 12 capitals de comarca, segona en 4 capitals i tercera en 26, aconseguint així ser l’única candidatura que és en totes les capitals de comarca del nostre país entre la primera i la tercera força més votada.
Quan analitzem els resultats ciutat a ciutat detectem que En Comú Podem consolida la implantació a les zones costaneres i de l’àrea metropolitana, però en aquestes darreres eleccions augmenta en vot a les ciutats de l’interior del país i de les terres de l’Ebre, desplegant així l’espai polític del canvi en zones rurals i de poblacions petites i mitjanes.

Construïm la Catalunya de la gent:
El projecte polític guanyador a Catalunya, encapçalat per en Xavier Domènech, en les dues últimes eleccions és el projecte dels Comuns, aquell que defensa la justícia social, que proposa el catalanisme popular per reivindicar la nació i la radicalitat democràtica per posar les institucions al servei de la gent.
Quan parlem de justícia social ens referim a la defensa d’un treball digne per a tothom, a la màxima protecció i universalització de la sanitat i l’educació, a garantir des de les institucions públiques l’accés a un habitatge digne, a tenir una universitat pública i de qualitat al servei de la societat i el progrés, a dotar de futur als joves del nostre país i que no s’hagin de veure forçats a l’exili; en definitiva, la justícia social és la defensa del dret de tots i totes a tenir una vida digna.

Davant del bloqueig actual és necessari avançar cap a un país nou, és imprescindible fer una aposta seriosa i decidida per (re)construir el catalanisme popular i de progrés, que recuperi el millor esperit de Lluís Companys, Francesc Layret i Francesc Pi i Margall, entre altres, per tal de construir una Catalunya sobirana, radicalment democràtica, socialment justa i municipalista que potenciï els pobles i viles com a pilars bàsics d’aquest país.

És imprescindible en la Catalunya digna, del futur, on volem viure i créixer que les institucions públiques estiguin al servei de totes i tots, al servei de la gent, i no pas a les ordres dels privilegiats que les segresten i les utilitzen pels seus beneficis.

Estem consolidant un espai que ja s’està alçant com alternativa de país, com a projecte polític que construirà una Catalunya nova. Ara tenim davant la necessitat de construir-nos com alternativa de govern, amb totes les eines polítiques, econòmiques, culturals, tècniques i socials que ens permetin portar les regnes de les principals institucions del país en el camí de construir una Catalunya més justa i lliure.

Els reptes: fortalesa, més suports i debats de país
Els propers mesos tenim diversos reptes fonamentals i imprescindibles de resoldre per tal de consolidar, expandir i millorar l’eina per guanyar un futur digne de viure. Per una banda, tenim l’obligació de dotar-nos d’una estructura política forta que ens permeti treballar com a una confluència organitzativa més enllà dels diversos espais de coalició que actualment funcionen. D’aquesta manera podrem desenvolupar la segona gran tasca, que és arrelar el projecte polític als diversos territoris i zones del país, ja que tenim la implantació política arreu del país existeix, com demostren els resultats del 26J.

Un dels punts més importants a treballar és aconseguir atraure i sumar al canvi a totes aquelles persones que encara no hi són, per això, és imprescindible el treball formatiu, de solvència i credibilitat en les propostes de canvi que fem. En aquesta tasca tan important cal destacar el bagatge dels partits confluents, així com les experiències municipals de canvi que ja vivim, com l’ajuntament de Barcelona, que demostra que les propostes de canvi són possibles i realitzables; i també cal no oblidar a les entitats i associacions existents que porten anys treballant en aquestes propostes.

Finalment, un dels reptes més importants, diria que el més imprescindible a afrontar, és la necessitat d’encarar el país cap als debats profunds sobre el present i futur. Portem massa temps en discussions estèrils, sobre fulls de ruta caducs i irrealitzables, impulsats per partits desconcertats, que no ens porten enlloc.

Tenim la urgència d‘analitzar, debatre, reflexionar i decidir sobre Catalunya i la seva gent. Hem de posar-nos a treballar fermament sobre la construcció nacional del nostre país, sobre el paper de Catalunya en el món de govern multinivell i de múltiples sobiranies compartides en el que vivim. També cal avançar decididament, sense dilacions, ni subterfugis, en el debat sobre el model econòmic, de model productiu i de desenvolupament social que necessita casa nostra. Tot això, lligat amb l’edificació dels fonaments d’un sistema institucional polític net i transparent, que sigui digne d’anomenar-se democràcia.

S’ha acabat el temps de marejar la perdiu, de perdre el temps sobre futurs futuribles que mai arriben, de fulls de ruta irrealitzables que canvien constantment, de dates límit que s’ajornen, de declaracions que no es fan i de carrerons sense sortida; és el moment de guanyar un país per a totes i tots.

Veiem lo que representa la nostra lluita, pels valors universals de la pau,
del treball i de la justícia. Visca la llibertat, catalans!”
Lluís Companys (1882-1940)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s