Cap rendició, ni frustració: seguim construint el canvi

SaltAquests dies assistim amb preocupació a dos fets que evidencien el poder que encara exerceix la mentalitat nascuda de Convergència i com forces, pretesament progressistes, cauen en aquesta trampa.

Durant 30 dels últims 36 anys de democràcia Convergència ha governat, ja sigui amb majoria absoluta o amb el suport del PP o ERC, a casa nostra. Les polítiques convergents s’han centrat en afermar la seva visió del catalanisme, que beu del conservadorisme del segle XIX-XX, basat en reduir-ho tot al binomi poder-diners.

Durant masses anys, Convergència ha construït una imatge del catalanisme centrada en el poder i els diners. Construir Catalunya passava sempre pel poder i els diners, mai pel benestar de les persones.
No sorprèn que Convergència, hereva de la Lliga Regionalista de Cambó (col·laborador del cop d’estat de Franco), vulgui construir un imaginari del nostre país en base als valors clàssics del conservadorisme, obviant les necessitats de la gent. Més sorprenent, i preocupant, és el paper que manté ERC des del 2012 quan la nova direcció, amb Oriol Junqueras al capdavant, practica un gir abandonant els postulats del republicanisme (justícia social, igualtat i llibertat) per acostar-se a la dreta catalana a canvi de quotes de poder.

Portem masses anys a Catalunya patint retallades de drets que augmenten les desigualtats i la precarietat, veient com se supediten tots els debats de país a l’arribada del dia D, mentre s’apliquen polítiques que limiten el control i decisió col·lectiu de molts aspectes de la vida.

I així arribem al 2016, arribem al mes de novembre d’enguany i veiem com dos partits pretesament progressistes cauen a la trampa dialèctica de Convergència, que torna a intentar imposar-se en el camp del catalanisme. En tan sols una setmana veiem com ERC i la CUP se sumen a CiU, PP i Cs per tombar la tramitació dels pressupostos de Barcelona; però, en canvi si se sumen a Convergència (integrada a JxSí) per tirar endavant la tramitació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya.

Dos partits (definits com a) progressistes intenten tombar els pressupostos de Barcelona que són un pas endavant en la construcció d’una ciutat més humana i justa, com demostra destinar més de 500M € a millorar i enriquir als barris, més de 400M € en diferents infraestructures i uns 120M € en construir noves escoles bressol; practicar una política d’habitatge que compta amb més de 100M € per ajuts de lloguer i rehabilitació; i reactivar l’ocupació i l’economia social amb prop de 70M €; entre d’altres mesures i propostes.

Per contra, aquestes mateixes forces accepten tramitar el projecte de pressupostos de la Generalitat, que per la poca informació que transcendeix apunta al pur continuisme respecte els anteriors: mantenir la baixa fiscalitat a les rendes altes i cap aposta per una redistribució justa que acabi amb les desigualtats.
Uns pressupostos que venen marcats per les actuacions constants de JxSí al Parlament posant-se al costat del PP i Cs contra totes aquelles propostes progressistes, com són: acabar amb les escoles concertades que segreguen per sexe, reduir les taxes universitàries, posar mesures per evitar els lloguers abusius i impulsar definitivament una Renda Garantida de Ciutadania de 664 euros (el govern de JxSí no accepta aquesta quantitat). Tot de mesures que han sigut votades en contra per part de CDC, ERC (dos partits integrats a JxSí), Cs i PP al Parlament.

És preocupant, molt preocupant, que quan el canvi avança, governant a les principals ciutats i entrant en força en moltes altres institucions, tot treballant per posar la gent en el centre de totes les accions, alguns acceptin la rendició davant el xantatge dels convergents.

Però ara no són moments per resignar-se, ni rendir-se, ni defallir. És el moment de demostrar que les forces del canvi sabem governar fent polítiques al servei de la gent, que a Barcelona aprovarem els pressupostos més progressistes que mai ha tingut la ciutat.

També és el moment d’assumir la responsabilitat de construir una nova eina al servei de la gent per inaugurar una època nova. Una eina nova que respongui als reptes que tenim davant a nivell social, econòmic, cultural i de construcció nacional. Hem d’edificar una força, hereva del millor catalanisme i republicanisme popular, que neixi de les victòries d’En Comú Podem i altres experiències viscudes amb l’objectiu de guanyar un país, des del prisma del progrés social i la defensa de la sobirania en el sentit més ampli i complet.

Hores de joia i emoció, són també aquestes hores
d’una gran responsabilitat.

Nosaltres la veiem i ens fem capaços
d’aquesta responsabilitat i no ens fa por.

Lluís Companys i Jover (1882-1940)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s