Guanyar un país per la gent

fletxaSón moments d’un canvi d’època a Catalunya, són moments que requereixen una eina política al servei de la gent, que treballi per guanyar un país amb la justícia social, la democràcia i el dret a decidir com a banderes.

Fa un any de la primera, i 6 mesos de la segona, victòria d’En Comú Podem a les eleccions generals a Catalunya, i alguns encara no les han paït. Alguns no han paït que l’espai polític que representen els Comuns guanyés les dues últimes eleccions i estigui construint-se per posar fi a les polítiques d’austeritat que marquen les accions dels darrers governs.

Les responsabilitats de cadascú:
N’hi ha que no accepten la nostra existència, per això, dediquen els seus esforços a culpar a En Comú Podem de tots els errors que ells cometen. Responsabilitzar a l’espai dels Comuns dels fracassos d’altres no és just, ni seriós, ni és veritat. Els Comuns no som els responsables de mantenir a Convergència al Govern, ni dels fracassos dels fulls de ruta impracticables que alguns volen dur a terme, ni tampoc de la inactivitat del Parlament acordada per la majoria pro-governamental, ni serem els responsables d’aprovar uns pressupostos insuficients que mantenen les retallades als serveis públics.

Mentir com a estratègia política és inútil, repetir mil vegades una mentida no la converteix en veritat, sinó que és una mentida repetida molts (masses) cops. Mentir sobre els Comuns sembla un esport que s’ha posat de moda, enganyar i acusar a En Comú Podem de mentiders i farsants no fa cap tipus de favor a ningú, només serveix per amagar les debilitats que tenen alguns. Si algú vol mantenir aquest joc, el de l’atac constant contra els Comuns, que ho faci, però que sàpiga que no li serà útil per derrotar a l’únic espai que pot portar el canvi progressista a Catalunya.

Un referèndum efectiu amb plenes garanties:
Sí, volem un referèndum efectiu, ja que entenem que el referèndum és l’espai de decisió, és l’eina per decidir. Un referèndum efectiu té unes garanties fonamentals, unes garanties que permeten que aquest referèndum sigui l’espai de decisió.

Per començar, que aquest referèndum tingui un reconeixement internacional, és a dir, que la Comunitat Internacional, ja siguin estats o ens multinacionals (ONU), et reconegui, donant validesa als resultats d’aquest.
Com a espai de decisió cal que el referèndum apel·li a les majories del país, fent que la immensa majoria dels ciutadans i ciutadanes se sentin cridats a decidir sobre el futur de Catalunya.
Finalment, com és obvi i lògic, cal que l’endemà de realitzar-se el referèndum pugui materialitzar-se la decisió presa pels catalans i catalanes, per tant, aquest referèndum tingui totes les conseqüències jurídiques, polítiques i institucionals.

Per tant, veiem en aquestes garanties els factors que faran que el referèndum sigui un espai de decisió i no pas una (nova) mobilització ciutadana.
Una consulta que no contingui aquestes garanties és una mobilització més, que és completament legítima, però no el que necessitem a Catalunya. Cap tipus d’oposició a una nova mobilització, cap posicionament en contra de les mobilitzacions democràtiques i pacífiques, simplement que ara no és el que necessitem. No podem continuar amb aquestes dinàmiques estèrils, és per això, que hem defensat (en molts moments a contracorrent), defensem i defensarem la celebració d’un referèndum efectiu amb garanties.

Guanyar un país:
Ningú parla d’esperar, d’asseure’s i resignar-se, parlem d’efectivitat i correlació de forces, per no caure en el coaching que alguns professen des de fa mesos, el “desitgem-ho molt fort i arribarà el que volem” sense actuar de forma intel·ligent.
Parlem de treballar el dia a dia, de no esperar a la data D, de no aturar-ho tot fins el dia històric en que tot succeirà, com per art de màgia.
Ara i aquí es poden fer polítiques socialment més ambicioses que les practicades actualment, que garanteixin una educació pública de qualitat, una sanitat accessible per a tothom i construir un país més just, més cohesionat socialment, sense desigualtats i on totes les persones tinguin les mateixes oportunitats.
Aquí i ara podem fer
polítiques que distribueixin la riquesa de forma equitativa, seguint la màxima de: a cadascú segons les seves capacitats, a cadascú segons les seves necessitats.

Eina al servei de la gent, al servei de tot un país:
Per això, perquè creiem que es pot fer més del que s’està fent, assumim la responsabilitat de construir una alternativa de país, a nivell social, cultural i polític, que sigui l’eina per encarar la nova època que s’obre a Catalunya.

Per la voluntat, per l’afecte i
per la simpatia de la sagrada onada popular,
som altra vegada ací.

Lluís Companys i Jover (1882-1940)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s