L’expansió democràtica del dret a decidir i el canvi de rumb a Catalunya

senyeraL’expansió democràtica del dret a decidir és l’única via per aconseguir el referèndum efectiu. Canviar el rumb per construir un bloc polític que tingui la democràcia, el dret a decidir i la justícia social com a banderes és urgent per construir la Catalunya nova.

La immensa majoria dels catalans i catalanes tenim clar que l’única manera de resoldre definitivament la relació jurídica Catalunya-Espanya és amb la celebració d’un referèndum, amb la decisió col·lectiva de tots i totes sobre el futur polític del nostre país. Ningú pot negar que la forma més democràtica, i també la més segura i efectiva, per resoldre una qüestió que afecta a un col·lectiu humà és el debat i la votació, la discussió col·lectiva i les urnes.

Més del 80% dels ciutadans de Catalunya i la majoria de la representació del Parlament es mostra partidari de la celebració d’un referèndum, ara bé, n’hi ha prou amb això? No pregunto sobre de si és legítim o no legítim, de si és legal o no és legal fer un referèndum, el debat polític i estratègic és si aquests elements són suficients.

L’expansió democràtica del dret a decidir: avançar junts
Actualment ens trobem davant d’un bloqueig, ja que la majoria expressada a Catalunya no pot fer front a la negativa del govern espanyol. Davant d’aquest punt, alguns aposten per la via unilateral sense explicar, ni demostrar la seva efectivitat; mentre d’altres apostem per la via de l’expansió democràtica.

En aquesta expansió del dret a decidir és innegable la necessitat de seguir construint majors quotes de democràcia al conjunt de l’estat espanyol, és imprescindible col·laborar i cooperar en fer créixer les opcions democratitzadores i progressistes que arreu de l’estat conquereixen espais de poder. En els últims 3 anys hem vist l’eclosió de forces populars que ja governen a les principals ciutats de l’estat i tenen presència decisòria en molts territoris. No és esperar, és construir i avançar junts amb Podemos, En Marea, Compromís, Equo, Més i tantes candidatures municipals que dia a dia guanyen democràcia.

L’expansió democràtica del dret a decidir també és construir espais de democràcia i decisió col·lectiva en cada àmbit de les nostres vides, expandint els drets socials (la renda bàsica universal pren aquí importància), dignificant els serveis públics (blindar mínima inversió per evitar retallades) i fomentant un canvi del model productiu (banca pública d’inversió en economia social, transició energètica, etc.) més adequat a les realitats actuals.

Que la pressa no ens faci entrebancar:
Els dies passen, les dates promeses arriben i les excuses s’acaben. L’executiu català, i tota la majoria parlamentària progovernamental, ens empeny a una enèsima experiència, segurament multitudinària, de demostració de força, de catarsi als carrers. Catarsi plenament legítima, però no el que es mereix Catalunya, ni el que necessitem els catalans i catalanes.

Correm el perill que tota la potencialitat acumulada per una solució votada i democràtica es perdi per les presses d’un full de ruta canviant i obsolet a cada pas. No podem permetre que la potència social, política i cultural de la defensa d’un referèndum efectiu sobre el futur de Catalunya es perdi, és vital preservar els suports nacionals, estatals i internacionals recollits en favor d’un referèndum amb tots els seus ets i uts. Cal ser seriosos, construint els passos ferms que donaran la paraula al poble i no llençar-se a aventures.

Canviar els lideratges per canviar el rumb:
A Catalunya necessitem un profund canvi de rumb, que no vindrà de la mà dels partits que fan seguidisme de les polítiques governamentals, ni vindrà dels partits del bloqueig que neguen el dret a decidir i mantenen, per activa o per passiva, al PP al govern de l’estat. Ara és el moment d’enfortir els Comuns, de reforçar Catalunya en Comú com el partit democratitzador i progressista de Catalunya, per construir un bloc de canvi al nostre país. Un bloc polític i social que tingui la democràcia, el dret a decidir i la justícia social com a banderes.

Vivim moments de canvi d’època que requereixen noves propostes amb noves majories per una Catalunya nova.

Difícil és la tasca que ens espera, però jo dic que estem possessionats
de la nostra força que ens portarà endavant per Catalunya i per la República”.
Lluís Companys (1882-1940)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s